Гостите могат да опитат въртяно кафе по рецепта от 19-и

...
 
Гостите могат да опитат въртяно кафе по рецепта от 19-и
Коментари Харесай

Соколи, суджуци, танци и гюлова ракия

  Гостите могат да опитат въртяно кафе по рецепта от 19-и век
Изключително многообразие от изненади предлага откритото през днешния ден във Велико Търново 15-то Международно ревю „ Културен туризъм ”. то се организира в Двореца на културата Васил Левки от 19 до 21 април, а негови уредници са локалната община и общинската туристическа организация „ Царевград Търнов ”, Асоциацията на българските туроператори и туристически организации и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с поддръжката на Министерството на туризма.

Тази година в ревюто вземат участие 145 туропетариски организации, общини и посолства на разнообразни страни, всяка от които показа на своите щандове най-емлбематичните и присъщи артикули за своя район. Щандът на община Георги Оряховица показа предпазеният като непокътнато географско название горнооряховски суджук, а в съседство госитте от Чепеларе бяха подредили чинии с същински балкански кашкавал и сирена. Малко по-нататък пък частна винарска маза бе извадила от най-дорите си виновност за дегустация. Трите щанда от рано бяха окупирани от десетина гладни старци, които явно се бяха подготвили за дегустационна обиколка. Въоръжени с клечки за зъби и платнени торби те обикаляка по щандовете и грабеха от рекламните брошури, които тикаха в торбите. Най-често обаче се спираха пред чиниите с мръвки и с две ръце грабеха от суджука и кашкавала.

Гоям интерес измежду гостите провокираха и щандовете на непознатите страни, измежду които: Азърбайджан, Китай, Турция, Гърция, Тайланд и други Майсторите от Самоводската чаршия също бяха тук и представяха онлайн пред гостите своите занаяти. В един от ъглите беше подредено и същинско кафене от края на XIX век, в което сръчният кафеджия правеше така наречен въртяно кафе за посителите: попа, даскала и селския господар и в добавка към кафето режеше на фино не изключително подобаващия за случая свеж суджук. А след кафето гостите пробваха и същинска гюлова ракия.

На 15-тото туристическо ревю бяха показани и разнообразни исторически възстановки. Национално сдружение „ Традиция “ показа военния обичай на българите от междинните епохи, разнообразни типове оръжие и ризници, а всеки искащ можеше да опитва пукотевица с лък. Национално съдружие Работилница „ Седянка ” демонстрираха тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на водоравен стан. Гостите от клуб за бродерия от турския град Чанаккале пък показват бродерия с железен конец и дантела „ ОЯ “. Екипът на Късноантичната и средновековна цитадела Туида – Сливен поазаха сокол мишелов на Харис, както и уъркшопове, възстановки на оръжия, дрехи и детайли на бита от Средновековието. А община Враца се включи със спектакъла „ Хляб от Бога “ на театрално студио „ Тепм “, отдаден на лимеца. За положителното въодушевление на присъстващите през трите фестивални дни ще се грижат танцьорите и музикантите от унгарския град Кечкемет.

 
През 2017 година 9 млн. непознати туристи са оставили у нас 8 милиарда лева
През 2017 година в България са пристигнали 9 млн. непознати туристи, което е със 7 % повече от 2016 година а приходите от туризъм у нас са 8 млрд лева, което пък е с 9 % повече от миналата. Това заяви при откриването на 15-тото туристическо ревю зам. министър Любен Кънчев. Само във Велико Търново приходите от туризъм за 13 млн. лева и се следи 20% растеж на чужденците, посетили остарялата столица. Според зам. министъра Велико Търново сполучливо се постанова като център на диверсификационен туризъм у нас. „ Тук сполучливо се съчетават няколко типа туризъм: исторически, културен, набожен. Освен това Велико Търново взе участие и в две туристически дестинации: историческата и винарно-кулинарната, както и в платформата за бизнес туризъм с самодейността „ Творчеството е пътят ”.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР